top of page
  • Foto van schrijverBert Kriekemans

BP BUILDING ANTWERPEN

Bijgewerkt op: 14 sep. 2021

Kathodische Bescherming met opofferanodes

Het opvallende kantoorgebouw uit begin jaren ’60 is het eerste Europese gebouw waarbij gebruik gemaakt is van een zogenaamde hangconstructie: een ophangsysteem met niet-dragende gevelwanden. Het gebouw, een ontwerp van Léon Stynen, is sinds 2001 beschermd.


“Het gebouw springt niet alleen in het oog door zijn unieke constructie, maar ook door zijn opvallende locatie,” aldus minister Bourgeois. “Het is zichtbaar vanuit de verre omgeving. Nadat brokstukken naar beneden vielen werd de betonnen buitenstructuur geïnspecteerd. Daaruit bleek dat de betonaantasting het gevolg is van het gebruik van chloride houdende versneller bij de aanmaak van het beton. Die chloriden hebben het corrosieproces in de hand gewerkt.” De concentratie aan chloriden lag in bepaalde zones boven de drempelwaarde van 1% t.o.v. het cementmassa. In combinatie met een gevorderde carbonatatie tot of voorbij de wapening werd, op basis van een kosten/baten analyse, zelfs besloten om bepaalde gevelelementen volledig te vervangen.

Bij lokaal herstellen van chlorideverontreinigd beton gebeurt het vaak dat er zich nieuwe betonschade voordoet aan de rand van de herstelde zone (ringanode-effect). Tijdens uitvoering werd daarom beslist – in zones tussen 0,4 en 1% chloriden t.o.v. cementmassa - om naast chloride bindende impregnatie bijkomend Galvashield XP2 te installeren in de te repareren zones. Offeranodes zijn in bepaalde gevallen een relatief simpele en goedkope oplossing om aan de duurzaamheids- en onderhoudscriteria van de klant te voldoen.

De aanliggende zone (chlorideverontreinigd beton) offert zich als het ware op voor de herstelde zone ('gezond beton').Galvashield bestaat uit een kern van zink, omgeven door een speciale mortel. De Galvashield XP2 is voorzien van verbindingsdraden en kan rechtstreeks aan de wapening bevestigd worden. Zink is een minder edel metaal dan het wapeningsstaal, waardoor het zink wordt aangetast in plaats van de wapening.

Dit systeem biedt lokaal een oplossing en voorkomt terugkerende schade in gerepareerde zones. Het biedt aldus een bijkomende bescherming van het wapeningsstaal en verlengt de levensduur van lokale herstellingen.OPDRACHTGEVER


ADVIESBUREAU


AANNEMER

ANODE LEVERANCIER


AUTEUR

Bert KriekemansGERELATEERDE PROJECTEN:

Comments


bottom of page