top of page
  • Foto van schrijverRob Polder

KB FLATGEBOUWEN GRONINGEN

Bijgewerkt op: 14 sep. 2021

Aanbrengen en onderhouden van KB op 20 flatgebouwen

Vanuit haar rol als onafhankelijk deskundige is TNO van 1994 tot 2000 betrokken geweest bij het aanbrengen en onderhouden van KB op een reeks van circa 20 flatgebouwen in Groningen.

Het beton van de prefab consoles, vloer-, balkon- en galerijplaten met ingemengd chloride, vertoonde schade en falen van oude reparaties.


TNO verrichtte eerst het vooronderzoek en vervolgens het ontwerp, het toezicht bij het aanbrengen en de controle bij opstarten, en later het beoordelen van de onderhoudstoestand met aanbevelingen voor vervolgwerkzaamheden.

Verschillende anodesystemen voor opgedrukte stroom werden toegepast: ingeboorde titaniumstrips en geleidende coating.

In 2013 werd op grond van monitoringsgegevens en inspecties vastgesteld welke systemen of delen daarvan nog goed functioneerden, welke onderhoud behoefden en welke vervangen zouden moeten worden. Globaal gezien waren de systemen met geleidende coatings toe aan groot onderhoud. De titaniumsystemen functioneerden nog goed. In de delen met KB was geen corrosie of betonschade opgetreden.Toelichting bij foto's (vlnr): Console met ingeboorde titaniumanode met aansluitkastje op de kop en galerijplaat en frame met geleidende coating met een kabelgoot naar de referentie-elektrode.OPDRACHTGEVER

ADVIESBUREAU

AANNEMER

ANODE LEVERANCIER

AHEAD


AUTEUR

Rob PolderGERELATEERDE PROJECTEN:

Comentários


bottom of page