top of page
  • Foto van schrijverBrosens

KBC-BOERENTOREN ANTWERPEN

Bijgewerkt op: 14 sep. 2021

Kathodische bescherming met opgedrukte stroom van staalskeletstructuur bij hoogbouw

De KBC-Boerentoren te Antwerpen werd gebouwd in 1928-1930 en was destijds de eerste Europese wolkenkrabber. Het betreft een staalstructuur met invulmetselwerk en bekleed met natuursteen. Reeds in de jaren 1970 stelde men toenemende schade vast veroorzaakt door staalcorrosie. Deze problemen kwamen tot uiting in weggedrukte en gescheurde gevelpanelen met een reële kans op neervallende brokstukken. Op regelmatige basis werden er in het verleden oppervlakkige herstellingen uitgevoerd, doch na verloop van tijd keerde de schade steeds opnieuw terug omdat de echte oorzaak niet werd aangepakt.


In 2010-2011 werd de mogelijkheid onderzocht om de interne staalstructuur van de Boerentoren te beschermen door middel van kathodische bescherming teneinde over te kunnen gaan naar een duurzame herstelling. Hiervoor werden twee proefzones met KB uitgevoerd waarbij 4 types anodes getest werden: drie types met opgedrukte stroom en één galvanische anode. Op basis van de resultaten werd gekozen voor een systeem met opgedrukte stroom gebruik makende van een keramische titaniumanode.


Door het toepassen van een KB systeem was het niet nodig om grote zones van het gevelparament te demonteren voor een klassieke behandeling van de aangetaste staalstructuur. De toren kon in dienst blijven tijdens de werken en bovendien konden het unieke karakter en uitzicht van de toren, intussen geklasseerd als beschermd monument, gevrijwaard blijven.De uiteindelijke restauratiewerken werden uitgevoerd in 2014-2015. In totaal werden circa 9000 anodes, meer dan 16000 meter bekabeling en 60 referentie-elektrodes voor latere monitoring aangebracht. Het voegwerk werd hersteld en de gevels werden gereinigd zodat momenteel de toren weer opnieuw in al zijn glorie kan schitteren.OPDRACHTGEVER


ADVIESBUREAU

SteenmeijerArchitecten


AANNEMER


ANODE LEVERANCIER


AUTEUR

BrosensGERELATEERDE PROJECTEN:

Comentarios


bottom of page