top of page
  • Foto van schrijverChris Uittenbogaard

PARKEERGARAGE WEENA ROTTERDAM

Bijgewerkt op: 18 sep. 2021

Renovatie constructieve vloeren parkeergarage

De parkeergarage in het centrum van Rotterdam is gebouwd in 1968 en is opgebouwd als monoliet betonskelet met kolommen, balken en vloeren. Door het intensieve gebruik van garage met zijn 541 parkeerplaatsen bleek het in 2018 noodzakelijk om constructief herstel van de verdiepingsvloeren uit te voeren. Hoewel voorafgaande aan de start de inzet van galvanische KB al noodzakelijk werd geacht bleek reeds gedurende de eerste uitvoeringsfase dat alleen een stroomgestuurd KB systeem hier uitkomst kon bieden voor een efficiënt en duurzaam eindresultaat.


Constructief herstel betonvloeren

De garage, bestaande uit een kelderverdieping en een drietal verdiepingsvloeren boven een onderbouw met kantoren en bedrijven, was in de periode 2002 t/m 2005 reeds deels voorzien van kunststof vloeren. Bij een, in 2016 uitgevoerd, vooronderzoek werd er echter geconstateerd dat er sprake was van ernstige aantasting van de wapening in de verdiepingsvloeren door corrosie. De constructieve verdiepingsvloeren van de garage (met een dikte van slechts 160 mm) bleken veel scheuren te vertonen op of vlak naast het balkenrooster waardoor indringing van chloriden uit dooizout mogelijk gemaakt werd.


Daar waar op de hogere verdiepingsvloeren bij een vorige onderhoudsingreep reeds de oude gietasfaltlagen waren verwijderd bleek deze op de vloer van de eerste verdieping, direct gelegen boven de begane grond met klantoren en bedrijven, gehandhaafd en erg veel schade verborgen gehouden te hebben. Na saneren van het gietasfalt en uitvoering van aanvullende potentiaalmetingen op de vrijgemaakte betonvloer bleek dat op ca. 50% van de vloer sprake was van forse chloride geïnitieerde wapeningscorrosie.


Daar waar op de verdiepingen twee, drie en vier de corrosie lokaal kon worden gecontroleerd met galvanische anodes (GCP) die direct in de reparaties werden ingewerkt, was door de omvang van de schade en de ernst van de corrosie op de 1e verdiepingsvloer alleen een stroomgestuurd KB systeem (ICCP) met stripanodes van geactiveerd titanium een zinnig alternatief.
Kathodische bescherming en afwerking van de vloeren

Op de eerste verdieping heeft SealteQ gekozen voor een opgedrukt stroomsysteem (ICCP) met duurzame titanium stripanodes. De vloer met een totaaloppervlak van ca. 2.200 m² is onderverdeeld in drie aparte zones die in het systeem, op afstand afzonderlijk aangestuurd en gemonitord kunnen worden.


Op de bovenliggende verdiepingen is een lokale bescherming voor ca. 600 m² gerealiseerd met galvanische anodes (GCP).


Na de uitvoering van alle constructieve reparaties met bijleggen van wapening en het aanbrengen van het anodesysteem op de eerste verdieping is daar een cementgebonden egalisatie laag aangebracht in een dikte van 15 mm waarna de vloeren zijn afgewerkt met een scheuroverbruggend en slijtvast kunststof gietvloersysteem.


Door deze duurzame wijze van herstel werden de grote constructieve risico’s bezworen en kan de garage weer vele jaren probleemloos worden geëxploiteerd.OPDRACHTGEVER


ADVIESBUREAU


AANNEMER


ANODE LEVERANCIER


AUTEUR

Chris UittenbogaardVERGELIJKBARE PROJECTEN:

Comments


bottom of page