top of page
  • Foto van schrijverRichard ter Maten

PROJECT DOEN NIJKERKERBRUG

Bijgewerkt op: 7 apr. 2023

Kathodische bescherming van pijlers en brugdekken

De Nijkerkerbrug, de verbinding tussen Gelderland en Flevoland, bleek onvoldoende capaciteit te hebben en te veel te zijn aangetast om de huidige verkeersbelastingen te kunnen dragen. Nieuwbouw werd overwogen maar uiteindelijk is voor renovatie gekozen, waarbij de toepassing van KB een belangrijk aandeel vormde. In het project is een nieuwe manier van samenwerking toegepast tussen Rijkswaterstaat en marktpartijen, onder de noemer van project DOEN. Dankzij deze samenwerking, alsmede de toepassing van lijmwapening en KB, is een oplossing gevonden waarbij de brug voor een periode van 30 jaar weer veilig kan worden gebruikt, met minimale hinder tijdens de uitvoering.


Om betonschade door wapeningscorrosie te voorkomen en de constructieve functie te borgen zijn de pijlers voorzien van kathodische bescherming. Daatoe zijn ter plaatse van aan te storten betondelen titaniumstrips en op het overige beton titaniumnetten geplaatst. De netten zijn afgewerkt met een laag spuitbeton van 25 mm. De steunpunten zijn vervolgens voorzien van coating..



Het brugdek onder de fietspaden is waar nodig gerepareerd en voorzien van kathodische bescherming in de vorm van opofferingsanodes ten behoeve van de verlenging van de levensduur van de reparaties. Hier is tevens een robot ingezet om slechte delen door hydrodemolition, ook bekend als watersaneren, met zeer hoge druk, weg te spuiten.



OPDRACHTGEVER


ADVIESBUREAU


AANNEMER

Combinatie NU DOEN


ANODE LEVERANCIER


AUTEUR

Richard ter Maten



GERELATEERDE PROJECTEN:

bottom of page